Open loonbeleid, maar dan beter
Een open loonbeleid, ook wel bekend als salaris transparantie, is een praktijk waarbij bedrijven openlijk informatie delen over de salarissen van werknemers, inclusief de criteria die worden gebruikt voor het bepalen van de verloning.
Maar waarom zou je dit eigenlijk willen en hoe kan je dat aanpakken?
Het doel van een open loonbeleid is om eerlijkheid en gelijkheid in beloningspraktijken te tonen, waardoor grotere werknemersbetrokkenheid en tevredenheid ontstaan. Dit komt doordat werknemers zich gewaardeerd voelen en begrijpen hoe hun prestaties worden beloond. Het is een essentiële component bij het opbouwen van een positieve bedrijfscultuur.
Bovendien kan dit de basis dienen voor een open discussie en kan het management gechallenged worden op de interne billijkheid binnen de organisatie.
Maar hoe zou dat er dan concreet uitzien?
We hebben links en rechts ons licht opgestoken en kwamen tot de volgende aanpakken:
- Het obligate excel-bestandje op de SharePoint.
- Het meedelen van de lonen op een daarvoor speciaal voorziene dag.
- De loontransparantie afdwingen in het arbeidscontract?
- Veel onbeantwoorde vragen zoals: Hoe het GDPR vraagstuk aanpakken. Loongegevens zijn immers persoonsgegevens!
Of doen we het toch maar anders?
Na als bedrijf samen te hebben gezeten, kwamen we tot de conclusie dat dergelijke oplossingen ontoereikend waren. Specifiek werden de volgende behoeften niet ingevuld:
- Autonomie: Elke gebruiker heeft controle over zijn of haar gegevens en kan ervoor kiezen al dan niet deel te nemen aan het open loonbeleid.
- Voorwaardelijke transparantie: Transparantie is een fundamentele pijler van een open loonbeleid, maar wat elke gebruiker ziet, hangt af van zijn of haar keuze om gegevens te delen.
- Traceerbaarheid: Maar het gaat niet alleen om GDPR-naleving; het gaat er ook om dat gebruikers zien wat er met hun gedeelde gegevens gebeurt.
- Gedragen: Voor de mensen, door de mensen!
Als softwarebedrijf zijn we ook gepositioneerd om de betrokkenheid van de werknemers verder te duwen dan alleen de definitie van de waarden. Bouw het platform zoals we dat zelf zien! Met dit alles zijn wij als werknemers dan ook gestart aan ons idee van een open loonbeleid platform, internally dubbed OPLO.
Er wordt sporadisch aan OPLO gewerkt tijdens onze techdays, en ons doel is om het platform voor het einde van 2024 operationeel te hebben.
Benieuwd naar onze reisweg richting meer transparantie? Stay tuned!
Foto: One16 TechDay in action (laatste lijnen code van phase 1!)